Geschiedenis

In 2004 werd in Eizeringen (Lennik) het internationaal geuze- en kriekfestival van het Pajottenland, beter gekend als de ‘Nacht van de Grote Dorst’, voor de eerste maal georganiseerd. Het was aanvankelijk een protestactie, uitgaande van enkele bierliefhebbers uit binnen- en buitenland, die hun steun wensten te betuigen aan de lambiekbrouwers van Vlaams-Brabant. In die tijd werden immers een aantal brouwerijen in het Pajottenland en de Zennevallei met sluiting bedreigd door de inspectie van het Federaal Voedselagentschap (FAVV). De oorzaak van het conflict was terug te leiden tot het feit dat de voedselinspectie niet vertrouwd was met het aloude brouwproces op basis van spontane gisting.

Heel wat geuzeliefhebbers trotseerden tijdens de eerste Nacht van de Grote Dorst de stortregen om aan de overheid duidelijk te maken dat zij veel belang hechtten aan het voortbestaan en de bescherming van een eeuwenoude brouwmethode. Het werd een onverhoopt succes. Er daagden zo’n 700 mensen op, meer dan dubbel zoveel dan verwacht. 

Gelukkig werden de plooien tussen het FAVV en de brouwersgemeenschap van het Pajottenland en de Zennevallei snel gladgestreken genormaliseerd. Toch is in deze tijden van toenemende globalisering en industrialisering – ook in de voedselsector – waakzaamheid geboden. De organisatoren van het festival en de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren willen dan ook blijvend de aandacht vestigen op het unieke karakter van dit stukje erfgoed. De voorbije jaren is gebleken hoe fier de Pajotten zijn op lambiek, geuze, kriek en andere lambiekbieren.

Ondertussen staat vzw Het Geuzegenootschap in voor de organisatie van het festival in samenwerking met verschillende verenigingen uit de streek. De vorige editie, in 2016, trok meer dan 2300 bezoekers. Een op vier bezoekers kwam uit het buitenland. 

webdesign: force3.be