Dag van de Lambiek

Op zaterdag 26 oktober 2024 wordt in de Dilbeekse brouwerij Angerik, waar de lambiek van Kluysbosch ligt te rijpen, de 16de ‘Dag van de Lambiek’ georganiseerd. Traditiegetrouw is het de kick-off van de Maand van de Lambiek van de provincie Vlaams-Brabant. Nergens ter wereld vind je zoveel verschillende soorten lambiek als op dit kleine, gezellige festival. Een uitstekende gelegenheid om de brouwsels van verschillende producenten eens met elkaar te vergelijken. De bezoekers kunnen die dag ook een kijkje nemen achter de schermen van Angerik, een van de jongste lambiekbrouwerijen. Er zijn doorlopend korte rondleidingen. De poort gaat open om 13 uur. De toegang is gratis.
 
Sinds enkele jaren vindt de Dag van de Lambiek telkens bij een andere lambiekbrouwer plaats. Dit jaar worden de bezoekers verwelkomd en rondgeleid door Sam De Cuyper van brouwerij Angerik. Hij zal hen vertellen over het ontstaan van de brouwerij, zijn eerste stappen in de lambiekwereld, de Kluysbosch-lambiekbieren en zijn toekomstplannen.
 
De Dag van de Lambiek werd voor het eerst georganiseerd in 2008 om het legendarische vaten- en foederbier van het Pajottenland en de Zennevallei onder de aandacht te brengen. Dat was ook nodig, want op een paar producenten na, bracht toen quasi niemand lambiek op de markt. Zelfs in de gespecialiseerde horecazaken stond lambiek maar sporadisch op de bierkaart. Dat is nu helemaal anders. Alsmaar meer brouwers voegen een Oude Lambiek aan hun gamma toe en elke zich respecterende caféuitbater die geuze en andere bieren van spontane gisting aanbiedt, heeft nu ook minstens één Oude Lambiek en soms zelfs een fruitlambiek op de kaart staan.
 
Op 26 oktober kan men kennismaken met een indrukwekkende verzameling van meer dan 20 soorten Oude Lambiek en fruitlambiek, afkomstig van Ambreus, Boon, Den Herberg, 3 Fonteinen, Eylenbosch, Girardin, Kestemont, Lambiek Fabriek, Lindemans, Odilon, Oud Beersel, Sako, Timmermans en uiteraard ook van Kluysbosch zelf. Sommige van deze bieren zijn in de handel verkrijgbaar, andere worden speciaal voor dit evenement afgevuld. Een unieke kans om met het vloeibare erfgoed van de streek tussen Zenne en Dender kennis te maken.

webdesign: force3.be